CSIT

CSIT

Dat er, naast het overbekende Internationaal Olympisch Comité, ook een amateurbond is die wereldwijd activiteiten organiseert, is bij weinig mensen bekend. “En dat is eigenlijk best jammer!”.

De Confédération Sportive Internationale du Travail (CSIT) is een wereldomvattende sportorganisatie waarbij ook de Nederlandse Culturele Sportbond is aangesloten. Jaarlijks worden onder de vlag van de CSIT talloze internationale activiteiten georganiseerd waar, naast het sportief presteren, tevens aandacht wordt besteed aan het samenzijn en het kennismaken metandere culturen.
Landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico maar ook Kameroen, Angola en, wat heel frappant is, Israël en een Palestijnse organisatie zijn lid van de CSIT. Daarnaast moet je denken aan Rusland, Bulgarije, Roemenië en vrijwel alle Europese landen. Het betekent dat de CSIT tussen de anderhalf en twee miljoen leden telt. Leden uit deze landen zijn aangesloten bij hun, noem het, nationale recreatiesportbonden, zoals de deelnemers uit ons land aangesloten zijn bij de NCS.

Dus kunnen leden van de NCS tevens meedoen aan activiteiten van de CSIT.  Met name sporten als judo en zwemmen erg populair waarbij de laatste tak van sport veruit de grootste is. Er worden wedstrijden voor zowel junioren als masters georganiseerd. Aan de masterswedstrijden kan iedereen, die boven de 25 is, meedoen.

Er is een heuse bondsploeg die door de NCS wordt afgevaardigd richting wedstrijden die onder de vlag van deze wereldsportbond worden gehouden. Voorafgaand aan deze wedstrijden vinden tevens centrale trainingen plaats.
De CSIT is wereldwijd de enige sportorganisatie die ten behoeve van amateurs wedstrijden organiseert in diverse takken van sport. Dat maakt deze wereldsportorganisatie voor amateurs zo uniek! Waarin het CSIT zich ook onderscheidt, is het feit dat naast de deelname aan wedstrijden er royaal aandacht wordt besteed aan het element ‘ontmoeting’, dus de kennismaking metandere mensen maar ook culturen. Daarom wordt er buiten de wedstrijden om ook altijd een flankerend programma georganiseerd waarbij je moet denken aan de mogelijkheid voor de sporters en begeleiding om deel te nemen aan een cultureel programma, het bekijken van bezienswaardigheden in de regio en deelname aan seminars.

Website: CSIT: http://www.csit.tv/en