Artikelen

Dog Training School opent het nieuwe terrein.
(13/08/2018)
Positieve reacties na eerste NCS4You dag
(05/06/2018)
Presentatie AVG
(09/04/2018)
Atomium '61 wederom sportplusvereniging
(01/02/2018)
NCS op bezoek bij Solijügend Deutschland
(24/01/2018)
Opleiding ‘Leider Sportieve Recreatie’ krijgt een boost
(13/12/2017)
Verbod op trappen en stoten naar het hoofd bij vechtsporters onder de 18 jaar
(13/12/2017)
Boeiend NCS Bondscongres 2017
(06/11/2017)
Verscherpte privacywetgeving
(06/11/2017)
Henk Bouchoms Lid van Verdienste
(06/11/2017)

Dog Training School opent het nieuwe terrein.

Zaterdag 28 juli is de Dog Training School (DTS) officieel geopend, maar er ging wel heel wat aan vooraf.

De bestuurders en instructeurs zijn Jan de Jong en zijn vrouw Sylvia. Beiden zijn vele uren actief met of op de hondenschool, samen met een kleine groep vaste vrijwilligers. In 2004 is DTS opgericht, omdat zij merkten dat niet alle rassen, zoals de American Staffordshire terrier, Staffordshire bull terrrier, mini bull terrier, english bulldogg, ameriacan bulldog, pitbull, dogachtigen en werkhonden welkom zijn bij hondentrainingen bij andere hondenscholen. Waren ze wel welkom, dat werden ze niet op de juiste wijze begeleid. Sinds 2007 zijn ze ook de enige erkende hondenschool, speciaal voor deze rassen. Maar ook alle andere rassen zijn welkom.

Niet alleen uit Schiedam komen de cursisten naar DTS toe, maar ook uit Vlaardingen, Capelle en Barendrecht, St. Philipsland en zelfs iemand uit Friesland. De cursisten zijn in de leeftijd van 12 tot en met het toelaatbaar is, om de trainingen te volgen. Deze sport stopt niet bij 65 jaar!

Niet alleen de hond is welkom, maar er kunnen ook trainingen worden gevolgd door kinderen metautisme. Daarbij kunnen ook mensen met een beperking, bijvoorbeeld in een scootmobiel of rolstoel de trainingen volgen, gewoon in het gewone groepsgebeuren. Deze mensen worden zo uit hun isolement gehaald. De hondenschool heeft dus ook een grote sociaal-maatschappelijke functie. Overige hondenscholen, willen of zijn niet in staat om mensen met een beperking aan te nemen,aldus een lid van DTS, met deze ervaring.

Drie verhuizingen in net 14 jaar tijd, (twee in 4 jaar) is veel, heel veel. Dit betekent driemaal een terrein opbouwen metalle zorgen erbij, de regeltjes, de verhuizingen, alles wat niet volgens plan verloopt, financieel. Aangezien zij met een hele kleine groep vrijwilligers werken, komt er veel verantwoording op Jan en Sylvia, die samen zorg dragen voor alles, voor het terrein, de administratie, de kantine,inkopen, entree terrein, de trainingen. Deze mensen zijn allemaal in bezit van de benodigde diploma´s en werken er al jarenlang met de benodigde ervaring en met plezier in heel hun hart en ziel.

Naast de gehoorzaamheidscursussen, behendigheidscursussen, showtrainingen en trainingen voor honden met gedragsproblemen, verzorgen zij hondentrainingshows van verschillende rassen. Maar er worden het gehele jaar door activiteiten georganiseerd voor de leden, zoals vuurwerk training, paas speurtocht, Halloween optocht, kerst, barbecues, waarbij niet alleen aan de hond en de baas wordt gedacht, maar ook aan de overige familieleden.

Daar een aantal leden merkten dat er wel veel op Jan en Sylvia en de andere vrijwilligers afkwam, hebben zij de koppen bij elkaar gestoken. Nu moesten de vrijwilligers maar eens gesteund worden. Even de rollen omdraaien. Zij hebben een werkgroep opgericht: een fair georganiseerd, een lege flessenactie. Maar ook hebben zij Jan de Jong als clubheld genomineerd, deze heeft Jan gewonnen. Jan de Jong is tot clubheld van 2017 van Schiedam uitgeroepen en is hij tiende regionaal geworden.

Dan alles wat er nu speelt over de HR honden, de Hoog Risico honden. Het Rijk geeft alles in handen van de gemeente. De gemeente moet gaan kijken hoe ze hier mee omgaan. Verplichte cursussen? Zou de ideale oplossing zijn. Mens en dier moeten elkaar beter begrijpen en een goede basis, is een goede start van het leven, zowel voor mens als dier. Een dier wordt niet vals geboren, een dier wordt vals gecreëerd.

De gemeente Schiedam, moet gaan regelen dat Schiedam een veilige stad wordt, als het op honden aankomt. Maar hoewel er dus steeds meer vraag zal komen naar trainingen, zeker vanwege de HR honden en alle andere hondenrassen en de toenemende groei van inwoners van Schiedam, met daarbij de groei van het toenemende aantal honden, zal er een stagnatie komen. DTS is immer niet groot genoeg om uit te breiden. (Dts is in 5 jaar tijd van tweeënhalf voetbalveld naar een half voetbalveld gegaan!!!) Zoals andere sportparken gelijk blijven of meer ruimte tot de beschikking kregen/krijgen,( zoals Bjorn Schadenberg, vanuit het Mulier instituut, een onderzoek naar buitensport heeft gepresenteerd , op 29 januari 2018 op het Stadserf.) krijgt DTS minder terrein. Terwijl er in de toekomst meer terrein nodig zal zijn, om alle cursisten een plaats te kunnen geven. Helaas is DTS niet bij dit onderzoek meegenomen, terwijl hondensport ook een buitensport is en er enquêtes voor dit onderzoek zijn ingevuld. Bij dit onderzoek kwam ook naar voren dat de overige sporten, voetbal, hockey, handbal etc, bij hogere leeftijden, het aantal deelnemers afneemt. Het geen dus niet het geval is bij de hondensport. Deze sport is tot hoge leeftijd te beoefenen.

Verder heeft inmiddels de groep met de werkhonden afscheid van DTS MOETEN nemen, het terrein is te klein om te kunnen trainen, daar zij moeten revieren. Deze groep met werkhonden doen mee met de wereldkampioenschappen! Heel erg jammer dat dit onmogelijk wordt gemaakt. Om zo naast de cricket die op hoog niveau speelt, ook de werkhonden van Schiedam op de kaart te zetten! En dit alles omdat er weer minder terrein ter beschikking was. De groep met werkhonden trainden al zeker 10 jaar op het terrein bij DTS.

De enorme inzet van Jan en Sylvia en de overige vrijwilligers is zo ontzettend groot, dat de leden vinden dat zij een grotere waardering verdienen, dat zij achter DTS staan en ze willen steunen naar gelijkheid en erkenning van DTS. Zij hopen dan ook op erkenning voor deze vrijwilligers met hun liefde voor de hondensport in Schiedam en willen deze sport in een positief daglicht zetten, deze tak van sport wordt nog weleens vergeten. Zij willen laten zien hoe belangrijk DTS is voor Schiedam en zijn bewoners.

Sinds vorig jaar november is er steeds meer aandacht van de media gezocht, uitzendingen over de HR honden bij RTV Rijnmond,via facebook, de kranten, Jan tot clubheld genomineerd, zelfs een manifestatiewandeling met zo’n 25 á 30 HR honden wandelend door het centrum van Schiedam, met daar een demonstratie. Zonder problemen is gebleken dat met een juiste opvoeding alles goed kan verlopen, de enige hond die uitviel, was van een tegemoet komend hondje met zijn baas. Helaas was de burgemeester verhinderd om de petitie in ontvangst te nemen. Nu was er tijd voor landelijke aandacht, Hart van Nederland heeft hier een reportage aan gewijd!

Verder hebben leden de kans gegrepen om mee te doen met een actie van Schiedam in beweging, Pin je Plek, met DTS wilt meer ruimte. Door te stemmen kwam DTS in de aanmerking voor de Gouden Pin, wat inhoudt dat de leden in september 2018, het plan, met motivatie kunnen voordragen aan de raad.

Ook volgt er binnenkort een kennismaking met de nieuwe wethouder sport, om over de petitie te praten en om erkenning te krijgen voor alle hondensportverenigingen.

En dan moet DTS opeens verhuizen, wijken voor een nieuw sportpark en nieuw te bouwen woonwijk. Een paar maanden eerder dan verwacht, het contract was nog niet afgelopen. Dat lukt niet in 1 weekje, maar na een beter samenwerken met de gemeente, is het gelukt om 1 april 2018 over te gaan. Dit was een zeer hectische tijd, de trainingen zijn gewoon doorgegaan, maar iedere vrije minuut hebben Jan en Sylvia en andere vrijwilligers aan DTS besteed.

Maar nu op een heel mooi, groen plekje , aan de rand van het Beatrixpark, Parkweg 412 a, zit daar DTS. Een heel mooi verzorgd terrein, een hele mooie kantine, met een mooi, maar te klein veld.

De opening is goed bezocht, geopend door een enthousiaste Sylvia de Jong en wethouder dhr Marcel Bregman. In aanwezigheid van veel leden en belangstellenden. De lokale media, evenals de politieke partijen van de gemeente Schiedam waren goed vertegenwoordigd en toonden veel belangstelling.

Onder leiding van Bertus en Anneke Middelkoop en Pieter Keijzer, welke van de groep werkhonden zijn, maar toch wilden laten zien, wat er meer kan op het gebied van hondentrainingen en wat IPO trainingen inhouden, hebben zij een aangepast programma laten zien.

Hierna kwam de groep met een demonstratie van de Hoogrisico honden, onder leiding van Jan de Jong. Hier liepen zowel jonge mensen als oudere mensen door elkaar. De honden hebben een gedeelte van een training laten zien.

Op uitnodiging van DTS, was daar ook een demonstratie van hele enthousiaste, beweeglijke honden, die een demonstratie dog frisbee en flyball. Indrukwekkend. Hier konden de belangstellenden mee doen met een workshop.Verder was er voor de kinderen een springkussen, de lekkere broodje hamburgers en een patatje, de loterij en de rommelmarkt. Na afloop had DTS voor de leden nog een BBQ georganiseerd. Kortom een hele gezellige opening.

Het was een zeer geslaagde dag. Met de woorden van wethouder Marcel Bregman, dat de gemeente de hondensportvereniging een serieuze partner vindt en dat ze hondensportverenigingen heel waardevol vinden binnen Schiedam, gaan we er van uit dat de hondensportverenigingen wat beter in beeld zijn gekomen de laatste tijd.

Investeer in DTS, dan investeer je in de toekomst en Investeer je in een veilig Schiedam


Zoek een NCS vereniging
Nieuwsbrief ontvangen?
Wilt u ook de NCS nieuwsbrief ontvangen?
» Schrijf u dan nu in!