CSIT


Dat er, naast het overbekende Internationaal Olympisch Comité, ook een amateurbond is die wereldwijd activiteiten organiseert, is bij weinig mensen bekend. “En dat is eigenlijk best jammer!”.
De Confédération Sportive Internationale Travailliste et Amateur (CSIT) is een wereldomvattende sportorganisatie waarbij ook de Nederlandse Culturele Sportbond is aangesloten. Jaarlijks worden onder de vlag van de CSIT talloze internationale activiteiten georganiseerd waar, naast het sportief presteren, tevens aandacht wordt besteed aan het samenzijn en het kennismaken metandere culturen.
Landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, maar ook Kameroen, Angola, en wat heel frappant is, Israël en een Palestijnse organisatie zijn lid van de CSIT. Daarnaast moet je denken aan Rusland, Bulgarije, Roemenië en vrijwel alle Europese landen. Dit betekent dat de CSIT tussen de anderhalf en twee miljoen leden telt. Leden uit deze landen zijn aangesloten bij hun, noem het, nationale recreatiesportbonden, zoals de deelnemers uit ons land aangesloten zijn bij de NCS.

Leden van de NCS kunnen tevens meedoen aan activiteiten van de CSIT.  Met name sporten als judo en zwemmen zijn erg populair, waarbij de laatste tak van sport veruit de grootste is. Er worden wedstrijden voor zowel junioren als masters georganiseerd. Aan de masterwedstrijden kan iedereen, die ouder is dan 25 jaar, meedoen.

Er is een heuse bondsploeg die door de NCS wordt afgevaardigd richting wedstrijden die onder de vlag van deze wereldsportbond worden gehouden. Voorafgaand aan deze wedstrijden vinden centrale trainingen plaats.
De CSIT is wereldwijd de enige sportorganisatie die ten behoeve van amateurs wedstrijden organiseert voor diverse takken van sport. Dat maakt deze wereldsportorganisatie voor amateurs zo uniek! Waarin het CSIT zich ook onderscheidt, is het feit dat er naast deelname aan wedstrijden, royaal aandacht wordt besteed aan het element ‘ontmoeting’; het kennismaken metandere mensen,  maar ook metandere culturen. Hiervoor wordt er buiten de wedstrijden om altijd een flankerend programma georganiseerd, waarbij je kunt denken aan de mogelijkheid voor de sporters en begeleiding om deel te nemen aan een cultureel programma, het bekijken van bezienswaardigheden in de regio, en deelname aan seminars.

Website: CSIT: http://www.csit.tv/en
Nederlandse Culturele Sportbond
Asterweg 125
1031 HM Amsterdam

Aangesloten bij NOC*NSF
Lid van de CSIT
Terug naar boven