Ledenwerving

Ledenwerven, dat moet je doen!

Het werven van nieuwe leden is een klus waar men wel eens voor terugschrikt. Normaal komen de leden vanzelf. Maar het gebeurt ook dat, door omstandigheden buiten de vereniging om, de toestroom van nieuwe leden afneemt of zelfs stopt.
Met dit gegeven heeft de NCS in de praktijk bij een vereniging een ledenwerfproject ontwikkeld, met een combinatie van ondersteuning op locatie door een projectcoach, en het gebruik van een aantal promotiemiddelen. De ondersteuning wordt inhoud gegeven door een NCS Regionale Verenigings Adviseur, die in twee bijeenkomsten met het Verenigings Ledenwerf Team (VLT) een op maat gemaakt wervingsplan ontwikkelt.

Om de ledenwerfactie een gezicht te geven zijn er verschillende full colour A3 posters ontwikkeld die, in combinatie met een miniposter op ansichtkaart formaat, de vereniging in staat stelt om zich herkenbaar te tonen op plaatsen waar aspirant leden zich bevinden. De basis lay-out van de poster is tak van sport gericht met ingedrukt de specifieke informatie van de vereniging. Nu is het ophangen van een poster niet het ultieme antwoord, maar één van de middelen om nieuwe leden te bereiken. Tijdens de twee bijeenkomsten onder leiding van de RVA, zullen de leden van het Verenigings Ledenwerf Team (dit zijn 3 tot 4 enthousiaste kaderleden uit de vereniging) van de RVA allerlei tips en trucs aangereikt krijgen die leiden tot een wervingsplan.
synchroonzwemmen

Voorbereiding

In de voorbereiding van het project wordt de deelnemende vereniging gevraagd om een Verenigings Ledenwerf Team samen te stellen. Dit zijn leden van de vereniging die lekker enthousiast zijn, de vereniging kennen en niet schromen om naar buiten te treden. Vooraf wordt er een inventarisatie gehouden. Wie zijn onze leden, waar hebben we leden nodig? Meisjes, jongens, mannen of vrouwen, leeftijden, soort activiteit? Kortom, eens goed kijken wat de vereniging wil. Daarnaast ook buiten de vereniging kijken. In wat voor stad, wijk of dorp is de vereniging actief? Waar kunnen we onze nieuwe leden vinden en welke media kunnen we aanspreken!
 

Eerste bijeenkomst 

De eerste bijeenkomst staat in het teken van de inventarisatie en het vertalen in kansen voor de club. Zijn er kansen om leden in de club langer lid te laten blijven? Hoe is de doorstroom in de club? Wat voor mogelijkheden zijn er in de omgeving van de club? Er wordt bepaald op welke wijze en met welke middelen nieuwe leden benaderd worden. Zijn er aanbiedingen te bedenken, is er iets bijzonders te doen? Er wordt een taakverdeling gemaakt en een actieplan. Ten slotte wordt de specifieke verenigingsinformatie verzameld die op de posters en ansichtkaarten gedrukt wordt.
In de periode tussen de twee bijeenkomsten wordt het drukwerk gemaakt en verzonden naar de vereniging.
leszwemmen

Tweede bijeenkomst

Tijdens de tweede bijeenkomst wordt er gekeken, hoe en waar de promotiemiddelen worden ingezet. De taakverdeling en de actieplannen worden aangescherpt. Ook wordt er aandacht besteed aan: het schrijven van persinformatie, hoe krijg ik iets in de pers, hoe creëer je free publicity. Vervolgens gaat het Verenigings Ledenwerf Team aan de slag met de actie. De RVA blijft op afstand beschikbaar om daar waar nodig vragen te beantwoorden en adviezen te geven.
 

Hoe kunt u gebruikmaken van deze NCS ondersteuning en wat zijn de kosten.

NCS verenigingen die willen deelnemen aan het Ledenwerfproject kunnen zich melden bij de NCS. Dit kan door een e-mail te sturen aan verenigingsondersteuning@sport4all.nl met daarin de contactgegevens van de vereniging. Ook kunt u contact opnemen met het bondsbureau van de NCS, telefoonnummer 020-63 63 061.
De twee dagdelen ondersteuning biedt de NCS gratis aan.(zie voor de werkelijke kosten de NCS tarievenlijst op de internetsite). De kosten voor de promotiematerialen zijn € 75,00 per vereniging. Hiervoor ontvangt men 20 full colour posters op het formaat A3 en 150 ansichtkaarten op het formaat A6. Dit is inclusief het invoegen van verenigingsspecifieke informatie en verzendkosten.
Enthousiast geworden en ziet u kansen voor de vereniging? Reageer dan met het aanmeldingsformulier;of stuur een e-mail.

Bijbehorende foto's:

www.sport4all.nl
www.sport4all.nl
www.sport4all.nl
www.sport4all.nl
www.sport4all.nl
Nederlandse Culturele Sportbond
Asterweg 125
1031 HM Amsterdam

Aangesloten bij NOC*NSF
Lid van de CSIT
Terug naar boven